
Ateşleme zamanlaması, yani ateşleme avansı, buji ateşlemeli içten yanmalı motorlarda, piston konumuna göre yanma odasında oluşturulacak buji ateşleme zamanıdır.
Doğru ateşleme zamanlaması motor performansı için çok önemlidir. Ateşleme zamanlaması motor ömrü, motor performansı, yakıt ekonomisi, ve motor gücü de dahil olmak üzere pek çok değişkeni etkilemektedir. Ateşleme zamanlaması motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilir. Modern motorlar, motorun devir aralığı boyunca değişken olan diğer faktörleri de göz önüne alarak ateşleme zamanlamasını kontrol etmek için bir elektronik kontrol ünitesi kullanır. Mekanik distribütörler kullanan eski motorlar da motor devir aralığı boyunca ateşleme zamanlaması ayarlamak için atalet (dönen ağırlıklar ve yaylar kullanarak) ve manifold vakum verilerini kullanarak ayar yapar. Ateşleme zamanlaması etkileyen birçok faktör vardır. Motor devri, motor ömrü, yük, gaz kelebeği açıklığı, sıcaklık, kullanılan benzinin oktan sayısı gibi bileşenler maksimum performans için farklı ateşleme zamanını gerektirir.
Buji kıvılcım anı ile tutuşmanın başladığı an arasındaki süreye tutuşma gecikmesi denir. Bu süre yaklaşık 1/1000 saniyedir. Benzinin oktan sayısı tutuşma gecikmesini etkileyen faktörlerden biridir. Sıcaklık ve basınç artarsa tutuşma gecikmesi azalır. Benzin motorlarında zamansız bir tutuşma ve darbeli yanma olmaması için büyük tutuşma gecikmesi istenir.